W ogrodzie mam co roku zasianą cukinię i zazwyczaj dobrze obrodzi. Szukam coraz to nowych pomysłów na wykorzystanie tego smacznego warzywa. Na jednym z blogów przeczytałam o smacznych łazankach z cukinią, więc postanowiłam wykorzystać tan pomysł. Moja rodzina stwierdziła, że nie myśleli, że będzie to aż tak dobre. W ich wykonaniu to pochwała.
Składniki:
250 g makaronu
1 średnia cukinia
250 g boczku
2 ząbki czosnku
2 żółtka
5 łyżek śmietany kremówki
50 g żółtego sera
sól, pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzając zostawić ze 2 łyżki wody. Drobno pokrojony boczek podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Gdy boczek się podsmaży dodać cukinię, posolić do smaku. Następnie dodać obrany i starty czosnek. Gotować aż cukinia będzie miękka. W blenderze wymieszać śmietanę, żółtka i żółty ser. Do gorącego makaronu dodać boczek z cukinią i zalać sosem z blendera, doprawić pieprzem i wymieszać. Smacznego.
Bardzo ciekawy przepis i napewno smaczne. U nas tez cukinie obrodzily.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Z cukinii robię b.często zupę-krem, z dodatkiem czosnku, bazylii i curry, jogurtem (zamiast smietany), można z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pychota;)
OdpowiedzUsuńNo, dobre :)
OdpowiedzUsuń