Składniki:
4 kg ogórków
1,5 kg marchwi
1,2 kg cebuli
1,2 kg papryki
2 główki czosnku
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 płaskie łyżki soli
2 łyżki pieprzu
Ogórki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę lub paski. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski i wymieszać. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie nałożyć do słoiczków i pasteryzować 15 min.
Bardzo lubię tego typu sałatki. Sama nigdy nie robiłam, ale mam przemiłe doświadczenia z sałatkami robionymi przez moją babcię:)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam i tym bardziej nie robiłam. Ciekawa jestem, jak by mi smakowała. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju przetwory wyszperywać z piwnicy, dlatego moja ciekawośc tym bardziej rośnie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam surówkę z ogórków, papryki i cebuli. Tę też zapisuję i z chęcią wykorzystam przepis;)
OdpowiedzUsuńNie ma jak swoje przetwory :) Są najlepsze.
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs :)
zalewę gotujemy a potem studzimy i zalewamy sałatkę?
OdpowiedzUsuńja zalewy nie gotowałem. wczoraj zrobiona. spróbowana. rewelacja.
OdpowiedzUsuńsuper prosty przepis. Polecam.