czwartek, 15 września 2011

Dorsz pod pomidorową pierzynką

Pyszna propozycja na piątkowy obiad, przygotowanie zajmuje parę minut, więc szybko mamy gotowy obiad, do niego zwykle podaję pieczone ziemniaki w rozmarynie oraz surówkę z sałaty lodowej.


Składniki:
3 kawałki dorsza lub innej ryby
9 suszonych pomidorów z oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula
1/4 czerwonej papryki
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżeczki oleju z pomidorów
Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni C. Rybę umyć, osuszyć i z obu stron doprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby polać łyżeczką oleju z pomidorów. Rybę ułożyć na blasze do pieczenia. Cebule i czosnek obrać. Pomidory, czosnek, cebulę, paprykę i natkę pietruszki rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać i wymieszać. Na każdy kawałek ryby nałożyć pomidorowej panierki i rozsmarować po całej rybie. Piec 20 min i można serwować.

2 komentarze: