Szukałam ostatnio pomysły na obiad i okazało się, że głód był najlepszą inspiracją. Na piecu gotował się indyk, a w koszyku z owocami kosiła pomarańcz i tak mnie naszło, żeby zrobić sos pomarańczowy. Bardzo mi posmakowało połączenie smaku pomarańczy i mięsa z warzywami.
Składniki:
400 g fileta z indyka
2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
1/2 małej cukinii
1 pomarańcza
2 cm imbiru
sól, pieprz biały, cynamon
olej do smażenia
Mięso z indyka, pokroić w sporą kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na talarki. Paprykę pokroić w kostkę. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę przekroić na pół i odkroić plaster, a z reszty wycisnąć sok. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach. Filet z indyka podsmażyć na oleju, podlać wodą i dodać warzywa czyli marchewkę, paprykę i cukinię, gotując dalej na małym ogniu do miękkości,. Gdy warzywa z zmiękną dodać sok z pomarańczy oraz tarty imbir, doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Podawać w miseczkach posypane kawałkami pomarańczy z dodatkiem pieczywa.
lubie takie polaczenia cytrusow z mieskiem:)
OdpowiedzUsuńno to klops..
OdpowiedzUsuńMogę sobie jedynie na te pyszności popatrzeć, bo jestem uczulona na cytrusy.. a tak bym chętnie zjadła kawałeczek takiego dania :)