czwartek, 25 sierpnia 2011

Sałatka porowo-brokułowa z sosem czosnkowym

Zielono mi. :) Przedstawiam całkiem zieloną sałatkę do obiadu z wykorzystaniem białej części pora i różyczek brokuła. Robię do niej sos czosnkowy. Gdy jestem bardzo leniwa, to korzystam gotowca czyli biorę sos czosnkowy z Knorra, a tak prawdę powiedziawszy gdy nie mam czosnku w domu korzystam z tego z torebki. Teraz kiedy mamy świeży czosnek z ogródka, to tylko natura jest w sałatce.
Do sałatki wykorzystuję różyczki brokuła za to nóżkę nie wyrzucam, a jeśli wcześniej nie zjemy, to idzie jako farsz do mięsa. Mam kilka takich przepisów w mojej kuchni jak wspomniane w poprzednim wpisie Roladki z piersi z kurczaka z mięsem mielonym z dodatkiem brokuła i marchewki w farszu.


Składniki:
2 pory
1 brokuł
3 jajka
1 cebula
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Białą część pora umyć i oczyścić, przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić na plasterki, wrzucić do miski. Pory posolić i pozostawić na trochę aby zmiękły, ewentualnie można je sparzyć wrzątkiem i zahartować od razu zimną wodą i od razu mamy miękkie i nie trzeba czekać. Brokuła pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al dente. Jajka ugotować na twardo. Cebulę i czosnek obrać. Brokuła, jajka i cebulę pokroić w kostkę i dodać do pora. Na sos: połączyć majonez z jogurtem naturalnym lub śmietaną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać sos z pozostałymi składnikami sałatki i można serwować. Smacznego.


11 komentarzy:

  1. Ale pysznie:). Sałatka u mnie wywołała ślinotok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, akurat wszystko mam! Wieczorem zabiorę się do pracy i dam znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko naprawdę tu zielono... i wszystko byłoby świetnie gdyby nie te brokuły.. :) chyba nigdy się do nich nie przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ładne kolory! Taka letnia sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i jak obiecałam, tak zrobiłam, sałatki jeszcze troszkę pozostało, ale jest PYSZNA :D Polecam pozostałym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kroję jeszcze cieńsze paseczki i dodaję odrobinę śmietany i majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o, sos czosnkowy bardzo fajnie dopełnia smaku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki Wam bardzo za miłe komentarze.

    Justinek ciesze się bardzo, że sałatka smakowała.

    Grażyna ja wolę wersję z połączenia jogurtu i majonezu, ale można robić ze śmietaną i majonezem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tą sałatkę zrobię jutro :) Uwielbiam połączenie pory z brokułom

    OdpowiedzUsuń