Planując małą imprezę lub grilla warto pomyśleć o pieczywie czosnkowym. Nie wymaga dużych nakładów finansowych ani dużo pracy, a jakie jest smaczne. Najgorsze jest to, że trudno mu się oprzeć, dlatego też od razu robię podwójną porcję, aby nikomu nie zabrakło.
Składniki:
1 bułka kanapkowa krojona lub krótka bagietka
1 kostka masła
5 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Folia aluminiowa
Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pietruszkę umyć i obrać z długich gałązek i drobno posiekać . Do masła dodać czosnek oraz pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować arkusz folii aluminiowej o długości trochę więcej niż dwu-krotność długości naszego pieczywa. Każdą kromeczkę smarować przygotowanym masłem czosnkowym z jednej strony i tak kolejno dokładać jedna posmarowana kromeczka do drugiej, aż posmarujemy całość. Nasze pieczywo ułożyć na środku folii aluminiowej i zawinąć całość. Jeśli chcemy mieć chrupkie pieczywo, to należy zostawić u góry szparę o szerokości 1 cm i długości ok 10-15 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni C przez ok 15-20 min. Podawać jeszcze ciepłe.
no prosze, nie wiedziałam, że to takie łatwe. Zawsze zajadam się gotową ze sklepu, taka tylko do odgrzania.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńz czosnkiem jednak trochę pracy
OdpowiedzUsuńdla leniuszków polecam polecam dodać do masła tak od serca przyprawy do masła z kotanyi ;)
wychodzi naprawde dobre, acz bardziej ziołowe niż czosnkowe to pieczywko
aa dla leniuszków to się czosnek wrzuca razem z pietruszką do blendera i ma się w 3 sekundy gotowe :)
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i smacznie - tak lubię;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnatkę pietruszki i czosnek uwielbiam, więc takie pieczywo to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńprosty i pyszny przepis :)
Shy bardzo dobrze się sprawdza na grillu jako zakąska i nie tylko na grillu. Jednak zazwyczaj robię go w piekarniku, tylko raz robiłam na grillu i czekając, aż góra będzie dobra spód się zrobił czarny - spalony. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować Twój przepis - w końcu nie ma kuchni bez chlebka czosnkowego :))
OdpowiedzUsuń