piątek, 5 sierpnia 2011

Pieczywo czosnkowe

Planując małą imprezę lub grilla warto pomyśleć o pieczywie czosnkowym. Nie wymaga dużych nakładów finansowych ani dużo pracy, a jakie jest smaczne. Najgorsze jest to, że trudno mu się oprzeć, dlatego też od razu robię podwójną porcję, aby nikomu nie zabrakło.


Składniki:
1 bułka kanapkowa krojona lub krótka bagietka
1 kostka masła
5 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Folia aluminiowa
Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pietruszkę umyć i obrać z długich gałązek i drobno posiekać . Do masła dodać czosnek oraz pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować arkusz folii aluminiowej o długości trochę więcej niż dwu-krotność długości naszego pieczywa. Każdą kromeczkę smarować przygotowanym masłem czosnkowym z jednej strony i tak kolejno dokładać jedna posmarowana kromeczka do drugiej, aż posmarujemy całość. Nasze pieczywo ułożyć na środku folii aluminiowej i zawinąć całość. Jeśli chcemy mieć chrupkie pieczywo, to należy zostawić u góry szparę o szerokości 1 cm i długości ok 10-15 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni C przez ok 15-20 min. Podawać jeszcze ciepłe.

8 komentarzy:

  1. no prosze, nie wiedziałam, że to takie łatwe. Zawsze zajadam się gotową ze sklepu, taka tylko do odgrzania.

    OdpowiedzUsuń
  2. z czosnkiem jednak trochę pracy
    dla leniuszków polecam polecam dodać do masła tak od serca przyprawy do masła z kotanyi ;)
    wychodzi naprawde dobre, acz bardziej ziołowe niż czosnkowe to pieczywko

    OdpowiedzUsuń
  3. aa dla leniuszków to się czosnek wrzuca razem z pietruszką do blendera i ma się w 3 sekundy gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto, szybko i smacznie - tak lubię;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. natkę pietruszki i czosnek uwielbiam, więc takie pieczywo to zdecydowanie coś dla mnie :)
    prosty i pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Shy bardzo dobrze się sprawdza na grillu jako zakąska i nie tylko na grillu. Jednak zazwyczaj robię go w piekarniku, tylko raz robiłam na grillu i czekając, aż góra będzie dobra spód się zrobił czarny - spalony. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis - w końcu nie ma kuchni bez chlebka czosnkowego :))

    OdpowiedzUsuń