wtorek, 23 sierpnia 2011

Roladki z piersi z kurczaka z mięsem mielonym

Proste roladki zrobione z piersi z kurczaka z farszem z mięsa mielonego oraz marchewki i brokuła. Nadają się na codzienny obiad oraz na imprezy. W wersji imprezowej kroję je tak jak na zdjęciu i podaję na półmisku z innymi rodzajami mięsa.
W kuchni nie lubię marnotrawstwa i ta potrawa do takich należy, gdzie wykorzystuję najczęściej marchewki z zupy oraz nóżki brokuła, których nie wyrzucam tylko daje do farszu, zaś różyczki wędrują do sałatki.
Ostatnio w kuchni często używam benedyktyńskiej przyprawy do mięsa. Bardzo podoba mi się smak mięsnych potraw, który uzyskuję dzięki mieszance 20 różnych ziół i przypraw, zastosowanych w przyprawie benedyktyńskiej do mięs. Są też inne mieszanki, ale ta wyjątkowo przypadła mi do gustu, a właściwie do mojego smaku i już nawet dorobiła się swojego słoiczka w kuchni. U mnie przyprawy często używane trzymam w słoiczkach, za to te mniej używane są w jednym pudełku zbiorczym.



Składniki:
4 duże piersi z kurczaka
sól, pieprz,
musztarda dijon
olej
Farsz:
300 g mięsa mielonego
3 marchewki
1 brokuł
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy benedyktyńskiej do mięsa
sól, pieprz, majeranek,
Każdą z piersi z kurczaka rozkroić na dwie części, aby powstały dwa kotleciki. Następnie każdą pierś lekko rozklepać i przyprawić solą i pieprzem oraz od środka posmarować musztardą dijon. Marchewki obrać i ugotować, po schłodzeniu pokroić w kostkę. Brokuła pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Różyczki można wykorzystać do sałatki, a miękkie części nóżki brokuła pokrojone w kostkę można wykorzystać do farszu. Mięso mielone połączyć z marchewką i brokułem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa benedyktynów. Farsz podzielić na osiem części, umieścić na każdym kawałku piersi i zwinąć w roladkę. Roladki obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką. Podsmażyć na oleju, podlać wodą i gotować około półtorej godziny na wolnym ogniu. Na obiad podaję w całości, a na imprezy kroję po skosie i serwuję połówki. Robię do tego sałatkę z brokuła, wykorzystując różyczki.

3 komentarze:

  1. Nie jem mięsa, ale zafascynował mnie wygląd roladek, bo an pierwszy rzut oka wyglądały mi jak bułeczki z nadzieniem ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie pomysłowy farsz! zapisuję, muszę zrobić przy najbliższej okazji. Kocham takie roladki

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje :)
    Kuchareczko szkoda, że nie jesz mięsa, bo ta wersja smakuje wybornie. :)
    Vanilla farsz bardzo prosto zrobić, zachęcam do zrobienia. Ja też kocham roladki i lubię eksperymentować z farszami. :)

    OdpowiedzUsuń