niedziela, 7 sierpnia 2011

Ziemniaki pieczone na grillu

Sezon grillowy mamy w pełni, choć w tym roku pogoda nie sprzyja grillowaniu. Każdy ładny dzień trzeba wykorzystać. Nie próżnowaliśmy i z rodziną zrobiliśmy składkowego grilla. Do mnie należało przygotowanie pieczonych ziemniaków i pieczywa czosnkowego (o którym było już w poprzednim wpisie). Ziemniaki wybieram okrągłe, średniej wielkości - nie za małe i nie za duże. Biorę najczęściej półtora ziemniaka na osobę.
Ziemniaki pieczone kojarzą mi się z ogniskiem. Teraz mamy takie czasy kiedy ognisko na ogrodzie palimy tylko raz, późną jesienią, więc chcąc jeść ziemniaki pieczone muszę szukać innych sposobów. Parę lat temu spróbowałam zrobić je na grillu i bardzo mi posmakowały, niewiele się różnią od tych pieczonych z ogniska. Już się nie mogę doczekać następnego razu.


Składniki:
ziemniaki
masło
sol, zioła prowansalskie, rozmaryn,
folia aluminiowa
Folię aluminiową pociąć na kawałki umożliwiające zapakowanie każdego ziemniaka. Ziemniaki umyć i osuszyć. Na każdym kawałku folii położyć jednego ziemniaka. Posmarować go u góry masłem i posypać solą, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Zapakować ziemniaki w sakiewki i ułożyć je na grillu w części paleniska dookoła węgla drzewnego czy brykietu. W czasie pieczenia obracać, aby nie spiekły się z jednej strony. Podawać z sosem czosnkowym.


4 komentarze:

  1. Takie ziemniaczki to nieodłączny element każdego grilla, którego organizuję, nie ma nic lepszego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda ciężko się obejść na grillu bez pieczonych ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten cały przepis bez informacji Jak długo należy piec te ziemniaki jest do niczego

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam majówkę właśnie za tą naszą polską tradycję związaną z wspólnym rodzinnym grillowaniem. Wystarczy trochę brykietu grill i pyszny posiłek gotowy.

    OdpowiedzUsuń