środa, 17 sierpnia 2011

Jajka faszerowane szynką

Postanowiłam spróbować zrobić jajka faszerowane, na nadzienie wybrałam szynkę. Niestety fatalnie wybrałam jajka, bo bardzo źle się łupiły. Jajka zjeść się dały, a przy tym było bardzo dużo śmiechu, bo wszyscy w farszu szukali szynki. Tak szybko znikały z talerza, że udało mi się tylko to jedno zdjęcie zrobić. :) Następnym razem wypróbuję inne farsze.


Składniki:
8 jajek
100 g szynki
1-2 łyżki majonezu
Jajka ugotować na twardo, obrać i każde przekroić na połowę. Wyciągnąć żółtko, a białko ułożyć na talerzu do jajek. Żółtka i razem z szynką i majonezem zmiksować w blenderze. Każde białko nafaszerować masą żółtkowo-szynkową i można podawać.Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam faszerowanych jajeczek. Takie z szynką na pewno muszą być pyszne. Ja z farszy najczęściej robię pieczarkowo-serowy, paprykowy lub z szynką, chrzanem i żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Panno Malwinno dzięki za podpowiedź, będę miała co próbować, zacznę od pieczarkowo-serowego farszu, bo już długo za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jajka wyglądają świetnie (pomimo tego, że nie są idealne po obraniu :)), faszerowanych szynką nie jadłam, bo najczęściej faszeruje je pieczarkami, ale warto spróbować i takiej wersji.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Avelina a może za krótko je gotowałaś, albo nie dodałaś soli podczas gotowania - ona zawsze sprawia, że jajka łatwiej się obierają i nie pękają! A zresztą - nieważny wygląd - ważny smak - a na pewno były smaczne. Ja uwielbiam farsz pieczarkowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawie wygląda, z szyneczką jajeczek jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajko+majonez+szynka - przekąska idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mopswkuchni to jajka były do duszy i nic nie pomagało, zawsze dodaję do gotowania sól.

    Dzięki Wam za miłe komentarze

    OdpowiedzUsuń