wtorek, 9 sierpnia 2011

Ciasto z borówkami amerykańskimi i migdałami

Duża ilość borówki amerykańskiej w tym roku powoduje, że jestem zmuszona szukać inspiracji. Mamy wyjątkowy rok na owoce jagodowe, najpierw była jagoda kamczacka teraz zasypują nas owoce borówki amerykańskiej, a mam tylko 6 krzaczków a od ponad miesiąca co parę dni przynoszę po pół kilograma owoców. Tym razem zainspirował mnie taki przepis, który trochę zmieniłam. Ciasto proste, a bardzo smaczne, pewnie nie raz jeszcze u nas zagości, także z innymi owocami.


Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
250 g borówek amerykańskich
80 g płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Całe jajka ubić, stopniowo dodać cukier i miękką margarynę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną wcześniej blachę 28 x 23,5 ewentualnie na tortownicę. Na ciasto ułożyć borówki amerykańskie i posypać wszystko płatkami migdałów. Piec w temp 180 stopni C przez 50 min. Po schłodzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie, aż chciałoby się sięgnąć po taki kawałek. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam wczoraj z podobnego przepisu i wyszło bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń