czwartek, 4 sierpnia 2011

Ciastka francuskie z musem jabłkowym

Ciasto francuskie jest u mnie zawsze w zamrażarce i często gości na moim stole. Tym razem miałam trzy miesiące przerwy i niedawno Aleex pokazywała różne ciasteczka z ciasta francuskiego, czym przypomniała mi o 4 rolkach ciasta u mnie w zamrażarce. Gdy ciasto się rozmroziło zaczęłam szukać po szafkach i lodówce inspiracji. Znalazłam słoik musu jabłkowego, który moja mama zrobiła z papierówek i uznałam, że będzie w sam raz pasował do ciasta francuskiego. Chyba mogę przyjąć, że się nie pomyliłam, bo gdy podałam mojej rodzince to usłyszałam" "Ty, to nawet dobre"



Składniki:
1 ciasto francuskie
15 łyżek musu jabłkowego
cynamon
cukier kryształ
Rolkę gotowego ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 15 prostokątów. Na każdy kawałek ciasta dać łyżkę musu jabłkowego. Ciasto zwinąć w rulon lub złożyć w dowolny inny kształt. Każde ciastko posypać cynamonem i cukrem kryształem. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folia silikonową i piec 20 min w temp. 200 stopni C. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego

2 komentarze:

  1. Fajne te ciasteczka. A z takim nadzieniem jeszcze nie robiła. Ale zrobię :))) Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają.. o tej porze roku takie ciasteczka smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń