środa, 29 czerwca 2011

Koktajl truskawkowy na ostro

Na zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam się podzielić z Wami moim koktajlem na ostro czyli z dodatkiem czarnego pieprzu. Pieprz wyśmienicie uwydatnia intensywny aromat z truskawek. Oczywiście trzeba uważać aby nie przesadzić, bo może być za ostro.
Szkoda, że tak szybko kończy się sezon truskawkowy i znów rok przyjdzie nam czekać na przepyszne truskawki dojrzewające w pełnym słońcu. Nie ma nic lepszego niż truskawki zerwane prosto z krzaczka. Te późniejsze sprowadzane z zagranicy nie mają już tego wspaniałego smaku i aromatu.


Składniki:
500 g truskawek
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
1 jogurt naturalny
1/2 -1 szklanka mleka
1 szczypta pieprzu czarnego
Truskawki umyć, odszypułkować i wrzucić do blendera. Dodać cukier, cukier wanilinowy, pieprz oraz jogurt i wszystko zmiksować. W zależności od konsystencji koktajlu dodać według własnego uznania mleka. Smacznego.

4 komentarze:

  1. dodatek pieprzu to takie fajne podkrecenie smaku truskawek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na zaostrzenie smaku dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi się kojarzą truskawki z pieprzem, ale to chyba było w formie sałatki...w każdym razie jeśli truskawki to z pewnością pysznie:)

    OdpowiedzUsuń