piątek, 17 czerwca 2011

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Przedstawiam wam moją wersję surówki z młodej kapusty. W internecie widziałam wiele wersji z różnymi składnikami podobnej surówki z młodej kapusty. Surówka ta bardzo mi się podoba, ze względu na szybkość i łatwość wykonania. Jedynie co tu można sknocić to przesolić. Zawsze jednak można kapustę przepłukać przed dodaniem pozostałych dodatków i bez problemu mamy smaczny dodatek do ziemniaków i kawałka mięsa.Często u nas gości wiosną jako dodatek do drugiego dania.


Składniki:
1 mała główka młodej białej kapusty
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny
Kapustę poszatkować i posolić, zostawić na min 10 minut aby skruszałą. Kapustę przełożyć na durszlak i odcisnąć. Koperek drobno posiekać. Jogurt połączyć z majonezem. Wymieszać kapustę z koperkiem oraz majonezem i jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny, a jeśli trzeba to solą. Podawać jako dodatek do mięsa z ziemniakami. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. I taką kapustę lubię najbardziej.:)
    Po prostu pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie surówki...;):)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na surówkę do obiadu.. przy upałach na pewno doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem bardzo ciekawa jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń