niedziela, 12 czerwca 2011

Dżem z jagody kamczackiej i truskawek

Nadszedł czas na robienie przetworów. Podobnie jak w ubiegłym roku najwięcej będzie dżemów i trochę nalewek, no i obowiązkowo będą zaprawiane ogórki.
Jako pierwszy powstał dżem z jagody kamczackiej. Moje dwa krzaczki dalej dają owoce, już nie wiem skąd się to bierze. Tym razem było trochę ponad 700 gramów owoców, a ponieważ potrzebowałam 1 kg, to połączyłam je z truskawkami. Pierwszy raz robiłam dżem z takiej kombinacji owoców i wyszło smaczne, w każdym bądź razie tak twierdzą moi domownicy. Sama dżemów nie jem tylko je robię. :) Kolejne już mam w planie.




Składniki:
700 g jagody kamczackiej
300 g truskawek
350 g cukru
1 żelfix 3:1 Dr Oetkera
1/2 cytryny
Jagody umyć i włożyć do garnka. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do jagód. Zagotować owoce z żelfixem. Pogotować trochę na małym ogniu, co chwile mieszając. Dodać sok z połówki cytryny i cukier, wymieszać i gotować jeszcze ze 3 minuty. Nakładać do wypasteryzowanych słoiczków do pełna i od razu szczelnie zamknąć. Ustawić do góry dnem na 5 min. Z tej porcji wychodzą 4 słoiczki dżemu.

10 komentarzy:

  1. bardzo jestem ciekawa jak smakuje ta kamczatka i dżemy z niej bo jeszcze nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot jagoda kamczacka jest kwaskowata. Za to dżem wyszedł słodki, bo jakże by inaczej mogło być dodając cukier. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżem z pewnością pyszny - a słoiczek uroczo nakryty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, Avelino, gdyby nie Ty, to bym nawet nie wiedziała, że jest taki owoc.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze niedawno to ja też nie wiedziałam, że istnieje jagoda kamczacka

    OdpowiedzUsuń
  6. Avelino ten dżem musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe komentarze. Dżem wyszedł smaczny, warto czasem dołóożyć coś do dodatkowych składników jak w tym przypadku wanilię i skórkę z cytryny.
    Shy dżemy robi się ekspresowo, a mam pewność, że jest zrobiony z owoców, a nie niewiadomo z czego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamczacka Ma lekko śliwkowy smak - kwaskowaty Mam odmiany Karina ,Duet i Atut dość duże - Mam też Rosyjskie odmiany ale zbyt drobne i same opadają - Dobry dżem jest też z ciemną odmianą czereśni-
    Dobra jest też jako nadzienie pierogów -

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ktoś wie jak się robi dżem z jagody kamczackiej bez tego żelu?

    OdpowiedzUsuń