Nadszedł czas na robienie przetworów. Podobnie jak w ubiegłym roku najwięcej będzie dżemów i trochę nalewek, no i obowiązkowo będą zaprawiane ogórki.
Jako pierwszy powstał dżem z jagody kamczackiej. Moje dwa krzaczki dalej dają owoce, już nie wiem skąd się to bierze. Tym razem było trochę ponad 700 gramów owoców, a ponieważ potrzebowałam 1 kg, to połączyłam je z truskawkami. Pierwszy raz robiłam dżem z takiej kombinacji owoców i wyszło smaczne, w każdym bądź razie tak twierdzą moi domownicy. Sama dżemów nie jem tylko je robię. :) Kolejne już mam w planie.
Składniki:
700 g jagody kamczackiej
300 g truskawek
350 g cukru
1 żelfix 3:1 Dr Oetkera
1/2 cytryny
Jagody umyć i włożyć do garnka. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do jagód. Zagotować owoce z żelfixem. Pogotować trochę na małym ogniu, co chwile mieszając. Dodać sok z połówki cytryny i cukier, wymieszać i gotować jeszcze ze 3 minuty. Nakładać do wypasteryzowanych słoiczków do pełna i od razu szczelnie zamknąć. Ustawić do góry dnem na 5 min. Z tej porcji wychodzą 4 słoiczki dżemu.
bardzo jestem ciekawa jak smakuje ta kamczatka i dżemy z niej bo jeszcze nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńSą pyszne polecam
UsuńMargot jagoda kamczacka jest kwaskowata. Za to dżem wyszedł słodki, bo jakże by inaczej mogło być dodając cukier. :)
OdpowiedzUsuńDżem z pewnością pyszny - a słoiczek uroczo nakryty:)
OdpowiedzUsuńNo proszę, Avelino, gdyby nie Ty, to bym nawet nie wiedziała, że jest taki owoc.:)
OdpowiedzUsuńJeszcze niedawno to ja też nie wiedziałam, że istnieje jagoda kamczacka
OdpowiedzUsuńnie jestem zwolenniczka dżemów, ale może kiedyś się do nich przekonam.. zwłaszcza jeśli robione są w domu jak Twój :)
OdpowiedzUsuńAvelino ten dżem musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze. Dżem wyszedł smaczny, warto czasem dołóożyć coś do dodatkowych składników jak w tym przypadku wanilię i skórkę z cytryny.
OdpowiedzUsuńShy dżemy robi się ekspresowo, a mam pewność, że jest zrobiony z owoców, a nie niewiadomo z czego.
Kamczacka Ma lekko śliwkowy smak - kwaskowaty Mam odmiany Karina ,Duet i Atut dość duże - Mam też Rosyjskie odmiany ale zbyt drobne i same opadają - Dobry dżem jest też z ciemną odmianą czereśni-
OdpowiedzUsuńDobra jest też jako nadzienie pierogów -
Czy ktoś wie jak się robi dżem z jagody kamczackiej bez tego żelu?
OdpowiedzUsuń