Przedstawiam kolejny dżem z mojej kolekcji. Miałam znów do zagospodarowania wiaderko truskawek. Na szczęście już nie dużo ich zostało. Teraz siedzę i piszę, a także popijam koktajl truskawkowy, a właściwie popijałam. Niestety już się skończył. Wracam do dżemu, bo to jemu przecież jest poświęcony ten wpis. Zrobiłam go zainspirowana czytaniem różnych informacji o dżemach, w efekcie połączyłam dwa różne rodzaje przepisów. W jednym była wanilia, w innym skórka z cytryny. Moim zdaniem połączenie oby tych smaków powoduje, iż powstaje ciekawy smak dżemu.
Składniki:
1 kg truskawek
1 cukier waniliowy
1 żelfix 3:1 Dr Oetker
Sok z ½ cytryny
Skórka z 2 cytryn
350 g cukru
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka. Zagotować owoce z żelfixem. Pogotować trochę na małym ogniu, co chwile mieszając. Dodać sok z połówki cytryny, skórka z cytryny, cukier i cukier waniliowy, wymieszać i gotować jeszcze ze 3 minuty. Nakładać do wyparzonych słoiczków do pełna i od razu szczelnie zamknąć. Ustawić do góry dnem na 5 min. Z tej porcji wychodzą 4 słoiczki dżemu.
Dżem jak to dżem truskawkowy - najlepszy na świecie. Na chandrę, na dobry humor, do owsianki i do świeżych bułeczek...ale zdumiewa mnie to gustowne ażurowe ubranko - uwielbiam takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńArven ubranko to serwetka zrobiona na szydełku. Czasem mnie coś najdzie, biorę wtedy kordonek i szydełko do ręki. Wychodzą mi wówczas takie kolorowe serweteczki.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis i piękna serwetka, gratuluję talentu, miłego dnia
OdpowiedzUsuńtruskawka i wanilia...pyszności!
OdpowiedzUsuńTruskawkowy dla mnie najlepszy!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo za komentarze. Doda jeszcze jeden przepis na dżem w najbliższych dniach. Znów kolejne połaczenie truskawek z innymi owocami tym razem z puszki.
OdpowiedzUsuńMuszę (!!) spróbować go zrobić :D
OdpowiedzUsuń