niedziela, 29 maja 2011

Sałatka marchwiowo-selerowa

Tym razem prosta sałatka na bazie marchewki, selera konserwowanego i sera żółtego. Przepis mam od mojej mamy, a robimy ją zazwyczaj w piątek na kolację, do gotowanych na twardo jajek, czasem w inny dzień do grzanej kiełbasy. Jeśli chodzi o ser, to daję taki, jaki mam aktualnie w domu, a proporcje podałam w plastrach, gdyż ser żółty zwykle kupuję na plastry.


Składniki:
2 marchewki
1 słoik selera konserwowanego
4 plastry sera żółtego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Seler odcedzić z zalewy. Ser pokroić na drobne kawałeczki lub jeśli mamy w kawałku to zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać marchewkę z selerem i serem. Jogurt połączyć z majonezem i wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne zestawienie. Muszę wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na marchewkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie. świetna sałatka do obiadku;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam podobną - z dodatkiem ananasa z puszki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie proste sałatki, które można zjadac same i jako np. dodatek do obiadu. pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas zawsze ta sałatka jest do kolacji, będzie trzeba spróbować kiedyś do obiadu. A z dodatkiem ananasa jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń