wtorek, 24 maja 2011

Placuszki z ricottą

Inspiracją do dzisiejszego śniadania był przepis Nigelli Lawson "Ricotta hotcakes". W lodówce siedział mi już od jakiegoś czasu serek ricotta, któremu zbliżał się ku końcowi termin ważności, więc trzeba go było wykorzystać. Moje placuszki bardzo smakowały członkom mojej rodziny podane każdy z kleksem serka waniliowego Danio. Cały talerz placuszków zniknął bardzo szybko, już się dopominają powtórki. Dlatego też dziś wieczorem kupiłam nowe opakowanie serka ricotta. Pozostałe składniki mam, więc podejrzewam, że jutro będzie powtórka dzisiejszego śniadania.



Składniki:
250 g ricotty
125 ml mleka
2 duże jajka
2 łyżki cukru pudru
100 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
serek waniliowy Danio
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać ricottę, mleko, żółtka i olej. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Składniki wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnie teflonową i smażyć placuszki bez tłuszczu na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie były z serkiem waniliowym Danio. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Przepysznie! Jestem przed śniadaniem i aż mi się ręka w ich kierunku mimowolnie wyciąga:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne, wyglądają na bardzo puszyste

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakowite, wiec porywam kilka na kolacyjke:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń