środa, 4 maja 2011

Słodkie kosteczki

Ostatnio kupiłam więcej egzemplarzy ciasta francuskiego i trzeba go było zagospodarować. Tym razem padło na słodkie kosteczki - tak na nie mówimy u nas w domu. O tym sposobie wykorzystania ciasta francuskiego czytałam dawno temu w internecie. Od razu się przyjęło u mnie w domu, bo jak zwykle bez wysiłku mam szybko coś do chrupana. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego jako pyszny dodatek do kawy.


Składniki:
1 ciasto francuskie
cukier wg uznania
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem kryształem i docisnąć ręką do ciasta kryształki cukru. Ciasto ponacinać nożem lub radełkiem do pizzy w kostkę wielkości ok 1-2 cm. Piec 20 min w temp. 200 stopni C. Po wyciągnięciu z pieca ciasto samo dzieli się na kosteczki.

6 komentarzy:

  1. francuskiego nie lubie, ale znam zwolennikow, tym bardziej ze taki prosty przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Np. ja jestem zwolennikiem ciasta francuskiego...i to wielkim:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kiedyś takie podusie- szybkie i smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... To musi być super, ciasto francuskie jest dla mnie zbyt mało słodkie. A jakie proste i szybkie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się: szybko, łatwo, tanio (no chyba, że ktoś użyje dużo cukru:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł.. Ja od dłuższego czasu przybieram się i jakoś nie mogę zrobić sama ciasto francuskie...

    OdpowiedzUsuń