Przyniosłam trochę rabarbaru z ogródka i zastanawiałam się co z nim zrobić. Tym razem zainspirował mnie blog "Z piekarnika". Bardzo lubię migdały i pomarańcze, a to ciasto łączy te składniki, więc postanowiła je zrobić. Nie byłabym sobą jakbym nie zmieniła czegoś i nie dodała coś od siebie. Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej je. Ciasto było tak dobre, że od razu 3/4 zjedliśmy. Ostatnią ćwiartkę schowałam, będzie na jutro do kawy. Bardzo polecam na popołudniowy deser.
Składniki:
400 g rabarbaru
200 g cukru trzcinowego
sok z 1 pomarańczy
skórka z pomarańczy
150 g masła
100 g mielonych migdałów
100 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
dodatkowo:
25 g migdałów w plastrach
cukier puder do posypania
25 g masła
25 g cukru trzcinowego
Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki 2-3 cm. W misce wymieszać kawałki rabarbaru z 50 g cukru trzcinowego i skórką otartą z pomarańczy. Odstawić na pół godziny w tym czasie przygotować ciasto. Miękkie masło utrzeć z 150 g cukru trzcinowego. Lekko rozbełtane jajka stopniowo wmieszać w masę maślaną. Mąkę, proszek i migdały wymieszać i dodać do masy. Na koniec wlać sok z pomarańczy i wymieszać składniki. Okrągłą blachę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, przełożyć ciasto. Na górę ułożyć kawałki rabarbaru bez płynu. Ciasto włożyć do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 25 min. Rozpuścić 25 g masła i połączyć z 25 g cukru. Ciasto wyciągnąć na chwilkę z pieca, zredukować temperaturę w piekarniku do 180 stopni C. Ciasto polać przygotowanym płynem i posypać płatkami migdałów, włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 min. Upieczone ciasto pozostawić w blasze do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
juz czuje, ze to pycha ciasto:)
OdpowiedzUsuńmmm pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że też Ci posmakowało :-)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda na takie pyszne , bardzo pyszne , nie dałabym ani okruszka schować na później :D
OdpowiedzUsuńteż dziś bede piekła ciasto z rabarbarem (: migdałowe musi byc pyszne (:
OdpowiedzUsuńależ to ciasto musi pachnieć!
OdpowiedzUsuńa jak musi smakować!
ach :))
Bardzo fajny przepis i doskonałe składniki!
OdpowiedzUsuńSezon rabarbarowy w pełni. Ciasto musi być świetne.
OdpowiedzUsuńciasto takie to rarytas
OdpowiedzUsuń