sobota, 19 lutego 2011

Płatki ryżowe z jabłkiem

Czas na pyszne śniadanie. Czasem przyjdzie mi ochota na coś innego na śniadanie niż kanapka z różnymi dodatkami. Sięgam wówczas do szafki w poszukiwaniu pomysłu. Tym razem moje spojrzenie padło na płatki ryżowe. Z podanych poniżej składników wyszło mi bardzo zdrowe i pożywne śniadanie, a przy okazji bardzo smaczne.


Składniki:
1 szklanka płatków ryżowych
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka
2 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
przyprawa do kawy i deserów Kamis, cynamon, sól
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować jedną szklankę wody. Wsypać płatki ryżowe, wymieszać, jeśli będzie za gęste wlać trochę mleka, gotować łącznie ok 5 min. Posłodzić cukrem waniliowym oraz miodem. Wsypać tarte jabłko i rodzynki, wymieszać z płatkami. Doprawić do smaku szczyptą soli, cynamonu oraz przyprawą do kawy i deserów Kamis. Podawać jeszcze ciepłe.

3 komentarze:

  1. Cale wieki nie jadlam platkow ryzowych - dzieki, ze mi o nich przypomnialas! Pysznie wyglada twoje sniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki ryżowe są bardzo mało znane i rzadko używane w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. ryż, jabłko i cynamon... i się rozpływam ;p

    OdpowiedzUsuń