środa, 2 lutego 2011

Zupa z mięsa mielonego

Wstawiam kolejny przepis obiadowy, tym razem zupa z mięsa mielonego. Przepis dostałam parę lat temu od bratowej, później u niej zupkę degustowałam i od tego czasu każdej zimy u nas w domu gości na stole. Jest to bardzo dobre danie na chodne zimowe dni, jest bardzo syta i rozgrzewająca. Przyznam się, że w lato to bym się na nią nie skusiła, za to zimą gdy wracam zmarznięta z pracy jest to moja ulubiona zupa i jedna z niewielu które gotuję.
Zupa z mięsa mielonego ma jeszcze jedną zaletę, doskonale nadaje się do mrożenia, jak bigos. Jak już robię to biorę 5 litrowy garnek i gotuję dużą porcję, i mam to na dwa - trzy razy, w zależności jacy głodni jesteśmy.


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego

2 słoiczki pieczarek krojonych w zalewie naturalnej lub 1/2 kg świeżych pieczarek

2 duże cebule

2-4 ząbki czosnku

2-3 pory

1 serek topiony śmietankowy 100 g

1 serek topiony ziołowy 100 g

1 kostka rosołowa

śmietana do smaku

pieprz, vegeta, sos sojowy, papryka słodka i ostra, majeranek, koperek, pietruszka


Do dużego garnka wrzucić mięso mielone (jeśli mięso jest mało tłuste wlać odrobinę oleju) i mieszać, aż będą drobne krupki. Mięso przez chwilę smażyć na wolnym ogniu. Białą część z pora oczyścić i przekroić na 4 części i pokroić na drobno. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Por, cebulę i czosnek dodać do mięsa mielonego, cały czas mieszać do czasu, aż por zmięknie. Do wcześniej dodanych składników wlać 1-2 litry gorącej wody (w zależności jak gęstą chcemy mieć zupę), dodać kostkę rosołową i pieczarki (lepiej smakuje zupa z pieczarkami ze słoiczka w zalewie naturalnej) . Następnie do gotującej się potrawy dodać całe serki topione i cały czas mieszać na wolnym ogniu do całkowitego roztopienia się serków, tak aby nie dopuścić do przypalenia zupy. Doprawić do smaku pieprzem, vegeta, sosem sojowym, ostrą i słodką papryką, majerankiem oraz ziołami jak: koper lub pietruszka (bardziej smakuje na m z pietruszką). Wlać według uznania do smaku śmietanę. Do zupy można dodać ale nie jest to konieczne tartą na dużych oczkach marchewkę czy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Podawać z chlebem lub bułką.


3 komentarze:

  1. Mój Towarzysz Życia uwielbia mięso mielone pod każdą postacią, ale pod postacią zupy jeszcze mu go nie serwowałam. Myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę:) Dzięki za przepis:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na zupę :) z pewnością smaczna!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł na 5+!

    gratuluje ja bym na to nie wpadła :D
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń