poniedziałek, 14 lutego 2011

Babka kawowa

Na Walentynki zrobiłam babkę kawową dla moich bliskich. Ten szczególny dzień w roku Dzień św Walentego przypomina nam, żeby przez okrągły rok kochać naszych bliskich i nie zapominajmy mówić im "Kocham Cię".



Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 margaryny
4 jajka
1 aromat rumowy
1 opakowanie polewy
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puszystą masę cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę rozpuścić i stopniowo dodawać na przemian: mąki oraz margarynę do masy jajecznej. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 1 łyżce przegotowanej wody i dodać do ciasta wraz z aromatem rumowym. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie łyżką w wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej formy i piec w temp 180 stopni C przez 50 min. Zgodnie z opisem na opakowaniu przygotować polewę i polać nią babkę oraz przyozdobić dowolnymi cukrowymi dekorkami.

8 komentarzy:

  1. Lewantynek nie świętujemy, choć tiramisu jest. Ciasta kawowe są pyszne, szczególnie z nutką czekolady, podane do popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale że aromat rumowy to chyba parę kropel, tak?
    Bo mam chrapkę na tę babkę, ale mnie zastanawia ten aromat ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę dac aromatu rumowego według uznania. A ja dałam całą małą fiolkę, wiadomo wszystko zależy od wielkości opakowania aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoi bliscy musieli byc bardzo ucieszeni.

    OdpowiedzUsuń
  5. chetnie bym sie pisala na kawalek takiej babki do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepiękna, i z dodatkiem kawy, takie babki baaaardzo lubię:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kawowe ciasta, babka wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń