Na Walentynki zrobiłam babkę kawową dla moich bliskich. Ten szczególny dzień w roku Dzień św Walentego przypomina nam, żeby przez okrągły rok kochać naszych bliskich i nie zapominajmy mówić im "Kocham Cię".
Składniki:
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 margaryny
4 jajka
1 aromat rumowy
1 opakowanie polewy
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puszystą masę cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę rozpuścić i stopniowo dodawać na przemian: mąki oraz margarynę do masy jajecznej. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 1 łyżce przegotowanej wody i dodać do ciasta wraz z aromatem rumowym. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie łyżką w wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej formy i piec w temp 180 stopni C przez 50 min. Zgodnie z opisem na opakowaniu przygotować polewę i polać nią babkę oraz przyozdobić dowolnymi cukrowymi dekorkami.
Lewantynek nie świętujemy, choć tiramisu jest. Ciasta kawowe są pyszne, szczególnie z nutką czekolady, podane do popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuńAle że aromat rumowy to chyba parę kropel, tak?
OdpowiedzUsuńBo mam chrapkę na tę babkę, ale mnie zastanawia ten aromat ;-)
Proszę dac aromatu rumowego według uznania. A ja dałam całą małą fiolkę, wiadomo wszystko zależy od wielkości opakowania aromatu.
OdpowiedzUsuńTwoi bliscy musieli byc bardzo ucieszeni.
OdpowiedzUsuńchetnie bym sie pisala na kawalek takiej babki do herbatki:)
OdpowiedzUsuńprzepiękna, i z dodatkiem kawy, takie babki baaaardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wygląda na prawdę kusząco;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kawowe ciasta, babka wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuń