piątek, 17 lutego 2012

Pierogi z jabłkami

Przychodzi piątek i zaczynam szukać pomysłu na obiad. Tym razem padło na pierogi. W zamrażarce mam jeszcze zapas pierogów z kapustą i grzybami ze świąt, ale postanowiłam je jeszcze zostawić. Zabrałam się za zrobienie pierogów z jabłkami. Mieliśmy fajny piątkowy obiad i będzie jeszcze na jutro obiad. :)




Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1-2 szklanki gorącej wody
szczypta soli

Farsz:
jabłka

Do posypania:
cynamon i cukier
lub
przyprawa do kaw i deserów Kamis
 
Wodę zagotować na ciasto. Do dużej miski wsypać mąkę. Drewnianą łyżką mieszając, stopniowo dolewać gorącą wodę. Zarabiać ciasto, aż powstanie spoista masa. Ciasto przełożyć na stolnicę i dalej wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkroić kawałek ciasta, a resztę zawinąć w filię spożywczą, aby nie wyschło. Ciasto rozwałkować na cienki placek, ciągle podsypując mąką i szklanką lub kieliszkiem wykrawać koła. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Na każde koło ciasta nałożyć kawałek jabłka, zostawiając brzegi wolne, zlepiać pieroga robiąc na brzegu falbankę. Odkładać na stół wysypany mąką, przykryć ściereczką. 
Pierogi gotować w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Pierogi odcedzić z wody, ułożyć na talerzu, podawać posypane cukrem i cynamonem lub przyprawą do kaw i deserów z Kamisa. Smacznego.
 

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Z chęcią bym takie porwała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię ciasto z gorącą wodą! Jest najlepsze :-)
    Za to jabłkowego nadzienia jeszcze nie próbowałam - ale owocowe pierogi ogólnie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe Twoje pierożki z jabłkami, nigdy nie jadłam takich, ale wyobrażam sobie, że muszą smakować wspaniale! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożki z owocami są świetne, chociaż przyznam się, że nigdy ich nie jadłam o innej porze roku niż latem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. WITAM :) FAJNY POMYSŁ NA PIEROGI :) MYŚLĘ, ŻE GO WYPRÓBUJĘ :) NA PEWNO BĘDĘ TU ZAGLĄDAĆ :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O nigdy z jabłkiem nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń