środa, 1 lutego 2012

Zapiekane warzywa

Inspiracją do tego dania stała się potrawa Nigelli Lawson "Zapiekanka z dwóch rodzajów ziemniaków i sera halumi" z książki Nigella Gryzie. Dostosowałam danie do polskich warunków i produktów łatwo dostępnych w naszych sklepach. Tylko raz robiłam to danie w oryginale. Następnym razem trochę zmodyfikowałam, aż doszłam do takiej postaci jak w przepisie poniżej. Wyszło mi świetne danie wegetariańskie.
Rewelacyjny w tym daniu jest czosnek, pierwszym razem dałam parę ząbków teraz dają ponad dwadzieścia, bo wszyscy się biją o niego. Czosnek jest bardzo słodziutki, podobnie jak młode cebulki - szalotki. 
W daniu tym zastąpiłam bataty marchewką, bo nie dość że wyglądają podobnie to i smakują podobnie, za to marchewka jest dużo tańsza i łatwiej dostępna.
W wersji z serem halumi nie należy dawać do potrawy soli, bo ser jest słony. Za to w mojej wersji należy pamiętać o odpowiedniej ilości soli, aby dnie nie było zbyt płone.


Składniki:

3 średnie ziemniaki
3 marchewki
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 cebule lub garść młodych cebulek - szalotek
2 główki czosnku.
sól, pieprz, olej
2 łyżeczki tymianku

Ziemniaki i marchewkę obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cebule czerwoną i zwykłą obrać. Ziemniaki, marchewkę paprykę i cebule pokroić w 2 cm kostkę. Jeśli zwykłą cebule zastępuje się małymi cebulkami to tylko je obrać. Czosnek podzielić na ząbki ale nie obierać. Warzywa wrzucić do żaroodpornego naczynia z przykryciem i wymieszać, całość doprawić solą i pierzem oraz tymiankiem i skropić oliwą. Piec ok 50-60 min w temp 180 stopni C najlepiej pod przykryciem. Smacznego

3 komentarze:

  1. też widziałam ten przepis Nigelli, Twoja zapiekanka zapowiada się znakomicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zdrowa i sycąca potrawa

    OdpowiedzUsuń