Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1-2 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
jabłka
Do posypania:
cynamon i cukier
lub
przyprawa do kaw i deserów Kamis
Wodę zagotować na ciasto. Do dużej miski wsypać mąkę. Drewnianą łyżką
mieszając, stopniowo dolewać gorącą wodę. Zarabiać ciasto, aż powstanie
spoista masa. Ciasto przełożyć na stolnicę i dalej wyrabiać, aż będzie
gładkie i elastyczne. Odkroić kawałek ciasta, a resztę zawinąć w filię
spożywczą, aby nie wyschło. Ciasto rozwałkować na cienki placek, ciągle
podsypując mąką i szklanką lub kieliszkiem wykrawać koła. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Na każde koło
ciasta nałożyć kawałek jabłka, zostawiając brzegi wolne, zlepiać pieroga robiąc
na brzegu falbankę. Odkładać na stół wysypany mąką, przykryć
ściereczką.
Pierogi gotować w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Pierogi odcedzić z wody, ułożyć na talerzu, podawać posypane cukrem i cynamonem lub przyprawą do kaw i deserów z Kamisa. Smacznego.
Wyglądają bardzo apetycznie. Z chęcią bym takie porwała! :)
OdpowiedzUsuńTeż robię ciasto z gorącą wodą! Jest najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńZa to jabłkowego nadzienia jeszcze nie próbowałam - ale owocowe pierogi ogólnie uwielbiam :)
Bardzo ciekawe Twoje pierożki z jabłkami, nigdy nie jadłam takich, ale wyobrażam sobie, że muszą smakować wspaniale! ;)
OdpowiedzUsuńPierożki z owocami są świetne, chociaż przyznam się, że nigdy ich nie jadłam o innej porze roku niż latem :)
OdpowiedzUsuńWITAM :) FAJNY POMYSŁ NA PIEROGI :) MYŚLĘ, ŻE GO WYPRÓBUJĘ :) NA PEWNO BĘDĘ TU ZAGLĄDAĆ :)
OdpowiedzUsuńO nigdy z jabłkiem nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń