wtorek, 6 grudnia 2011

Karczek w miodowym piwie

Na większe spotkanie znajomych czy rodziny przygotowuję pyszny karczek w piwie miodowym. Podoba mi się w nim to, że przygotowuję go dzień wcześniej i tylko ugotuję i można podawać w towarzystwie góry sałatki.
Jak tam u Was z prezentami na Mikołaja? Ja dostałam świeczkę zapachową oraz dużą bombkę wraz ze stojaczkiem, będzie świetnie wyglądać na komodzie.


Składniki:
2 kg karczku
4 średnie cebule
1 główka czosnku
10 ziarenek pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 butelka piwa miodowego (330 ml)
sól, pieprz

Karczek umyć pokroić w plastry. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem układać warstwę plastrów karczku posypać plastrami czosnku i piórkami cebuli. Następnie układać kolejne warstwy i powtarzać, aż do wykorzystania karczku, cebuli i czosnku. Wrzucić na górę ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe, całość zalać piwem. Garnek przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z sałatką i ziemniakami lub frytkami.

3 komentarze:

  1. Nie wspomnę ile razy chciałam zrobić coś w piwie czy to karczek czy udka czy pałki i za każdym razem odkładałam to na później.
    A mój K. baardzo by się ucieszył z takiego połączenia:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkóweczka pyszna, preferuję mięsko z grilla http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/karkowka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń