piątek, 9 grudnia 2011

Mus czekoladowy

W ubiegłą niedzielę miałam gości na obiedzie. Zawsze mam z nimi problem, bo nie wiem co mam przygotować. Zdarzało się już, że przychodzili na kolację, a niczym się nie częstowali albo zjedli pół kromki chleba z pomidorem, albo normalnie pojedli. Nigdy nie wiem na czym stoję czy tym razem będą jeść czy ni. Niestety jest to moja bliska rodzina i od czasu do czasu wypada ich zaprosić. 
Wiem, że lubią czekoladę i przygotowałam na mus czekoladowy.




Składniki:
2 czekolady gorzkie
3 jajka
200 ml śmietany kremówki
3 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu
1 łyżeczka esencji waniliowej
czekoladowa posypka do dekoracji

Czekolady połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do schłodzenia. Jajka sparzyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Podobnie schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i odłożyć łyżkę bitej śmietany do dekoracji. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać rozpuszczoną czekoladę. Następnie delikatnie wymieszać łopatką z bitą śmietaną i ubitą pianą, dodać esencję waniliową i rum. Wszystkie składniku delikatnie wymieszać aby nie straciły puszystości i przełożyć do wcześniej przygotowanych pucharków. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Udekorować bitą śmietaną i czekoladową posypką.

Z tej porcji wychodzi 6 porcji takich jak na zdjęciu. Mus często serwuję w kieliszkach do martini.

3 komentarze:

  1. I to jest prawdziwy deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. no cudny, elegancki, wykwinty deser! goście musieli być zachwyceni!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń