Długo się zabierałam za zrobienie ciasteczek czekoladowych w cukrze pudrze. Przepis na nie mam od dawna, ale bałam je zrobić, że mi nie wyjdzie ten wspaniały marmurek na ciasteczkach. Robiłam kilka podejść i zawsze rezygnowałam i piekłam coś innego. W końcu udało mi udało je upiec i wcale nie było to takie trudne. Wyszły bajecznie, ten marmurek na górze robi niesamowite wrażenie, a zaraz po wyjęciu z pieca po prostu rozpływały się w ustach.
Należy pamiętać, że masa na ciasteczka musi być mocno schłodzona, bo inaczej cukier puder się rozpuści i nie osiągnie się tego pięknego efektu marmurku.
Składniki:
225 g czekolady gorzkiej
110 g masła
2/3 szklanki cukru
1 2/3szklanki mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
cukier puder do obtoczenia
W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, mieszać tak długo aż nie będzie grudek, pozostawić do schłodzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej ubijając stopniowo dodawać cukier, a później po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do do ubitej masy dodać schłodzoną czekoladę i mąkę z proszkiem i ekstrakt wanilii. Wszystko delikatnie wymieszać i schować do lodówki na noc. Z mocno schłodzonej masy formować kulki i obtoczyć je w cukrze pudrze. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 12 min w tempo 180 stopni C.
Są wspaniałe :) Piekłam je już kilka razy i zawsze znikały w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuńciasteczka które podbijają serca blogerek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka, piekłam je już wielokrotnie i za każdym razem zachwycają mnie smakiem:)
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku życzę:) pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz
ja jeszcze ich nie piekłam, bo również się boję, że coś pójdzie nie tak ;) skoro to nie jest takie trudne trzeba w końcu się przemóc :)
OdpowiedzUsuńWesołych, spokojnych świąt! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za życzenia
OdpowiedzUsuńZachęcam Was do pieczenia i dziękuję za komentarze.