środa, 8 czerwca 2011

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przychodzi taki czas gdy nic się nie chce robić, a tyle jest do zrobienia. Mając własny ogród wypada tam coś posadzić. Jak już się posadzi, to trzeba się tym opiekować . Jak wyrośnie, to wypada o zebrać. Jak się zbierze, to trzeba coś z tym zrobić. A żeby zrobić, to też nie taka prosta sprawa, bo to musi być zjadliwe. Trzeba dobrze kombinować, aby dobrze trafić w gusta i smak tych, których karmimy. Najbardziej mnie zaskakują sytuacje, kiedy zrobię coś, nad czym już w trakcie robienia zastanawiam się, czy będą chcieli to w ogóle jeść, a tu się okazuje, że zjedzą całe i jeszcze zachwycają się jakie to było cudowne. Innym razem robię coś ekstra i zamiast pochwały słyszę samą krytykę, że to nie takie jak powinno być.
W ogrodzie mam własny rabarbar, który to zbyt bujnie rośnie (tak powstaje zaklęty krąg). Trochę za bardzo zasłaniał azalie i trzeba go było oberwać. Jak się go oberwało, to szkoda wyrzucić i przyniosłam do domu i tak powstało ciasto drożdżowe z rabarbarem, posypane kruszonką. Wybrałam przepis z którego już wcześniej korzystałam w wersji dla leniwych, niewiele go modyfikując. Tym razem trafiłam w gust moich głodomorów i ciasto w mig zniknęło z blachy - zjedzone.


Składniki:
4 jajka
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
350 g rabarbaru

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g margaryny

Na dno dużej miski wbić jajka i rozbełtać widelcem. Na jajka pokruszyć w palcach drożdże. Drożdże posypać równomiernie cukrem, wlać olej, potem mleko, całość posypać mąką. Miskę przykryć ściereczka i zostawić bez mieszania w ciepłym miejscu na ok 3 godziny. Blachę posmarować margaryną. Z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę. Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Po 3 godzinach ciasto wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć na przygotowana wcześniej blachę, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Odczekać z 10 minut, aż drożdże ruszą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 45-50 minut w temp 180 stopni C. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżowe, ja też mam przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami zobacz http://smacznegotowanie-violetta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto zawsze się sprawdza - taki klasyk, który zawsze znika w mgnieniu oka ;-) Mój ulubiony sposób utylizacji rabarbaru!

    OdpowiedzUsuń
  3. no i znowu boska prostota :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne:) klasyczne i dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto to specjalność mojej siostry i dodam, że to jedno z najlepszych ciast mi znanych :)

    OdpowiedzUsuń