poniedziałek, 17 stycznia 2011

Deser z galaretki i ptasiego mleczka

Czasem zdarza się, że nie mamy pomysłu na podjęcie gości. Nie raz u mnie też tak jest. Gdy ostatnio zapowiedzieli się goście to na szybko trzeba było coś wykonać, a że miałam mało czasu to miało to być coś, co nie pochłaniałoby dużo czasu. Tym razem w ruch poszły galaretki Dr Oetker. Losując z pudełka wylosowałam cytrynową, malinową i truskawkową. Tak w pierwszej chwili zwątpiłam, bo dwie czerwone galaretki, ale już nie zmieniłam, tylko postanowiłam się wykazać. Dodam jeszcze, że przygotowałam z podanych niżej proporcji sześć pucharków. Może Wy też się skusicie zrobić coś podobnego. Podana wersja deseru jest w sumie mało kaloryczna w stosunku do wersji, w której zamiast jogurtu używamy śmietany kremówki. Dodatkowo można deser przyozdobić kleksem śmietany kremówki, choć to też są dodatkowe kalorie, bez których deser i tak jest bardzo smaczny. Można go podawać od razu, a można przygotować dzień wcześniej, w zależności ile mamy czasu. Smacznego.

Składniki:
3 galaretki w różnych kolorach
1 mały jogurt naturalny

Należy przygotować 6 pucharków i opłukać je zimną wodą. Pierwszą galaretkę w tym przypadku cytrynową ugotować wg przepisu na opakowaniu. Rozlać ją do pucharków i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Drugą galaretkę tym razem malinową ugotować w połowie wody podanej na opakowaniu i po lekkim przestudzeniu zmiksować ją z jogurtem naturalnym. Wyszło z tego ptasie mleczko, które rozlać do pucharków na pierwszą warstwę galaretki. Pucharki z powrotem wstawić w chłodne miejsce np do lodówki. Trzecią galaretkę u mnie truskawkową zrobić w proporcji 3/4 wody podanej na opakowaniu i wlać do płaskiego naczynia, pozostawiając do zastygnięcia. Gdy galaretka jest już całkowicie sztywna, należy pokroić ją w kostkę i posypać nią ptasie mleczko. Deser mamy gotowy do podania.

1 komentarz:

  1. Avelinko, wygląda bardzo elegancko :) Na dodatek szybkie i lekkie :) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń