Tym razem przyszła kolej na ciasteczka serowe, które są bardzo łatwe do wykonania, a zarazem bardzo dobrze smakują. Zaraz po upieczeniu po prostu znikają z talerza. O tym przepisie opowiedziała mi koleżanka, która lubi wszelkie nowości. Uznałam, że warto poświęcić trochę czasu i wypróbować nowy przepis. W internecie znalazłam, też wersję z brzoskwiniami, w której zamiast marmolady jako nadzienie używa się kawałka brzoskwini. Wyglądało to apetycznie, muszę kiedyś spróbować. Na razie jeszcze nie znudziły mi ciasteczka się w tej wersji, więc nową wersję zostawię sobie w zanadrzu.
Składniki:
250 g sera twarogu
250 g mąki
250 g margaryny
marmolada
cukier puder do posypania
Z sera, mąki i margaryny zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na stolnicy i wycinać dowolne ciastka. Można z ciasta wykrawać szklanką koła i zlepiać jak pierogi, można pociąć na kwadraty i formować koperty lub wyciąć trójkąty i uformować rogaliki.Sama preferuję koperty, na wycięte kwadratowe kawałki ciasta nałożyć po łyżce marmolady i poskładać jak koperty. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20- 30 min na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Składniki:
250 g sera twarogu
250 g mąki
250 g margaryny
marmolada
cukier puder do posypania
Z sera, mąki i margaryny zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na stolnicy i wycinać dowolne ciastka. Można z ciasta wykrawać szklanką koła i zlepiać jak pierogi, można pociąć na kwadraty i formować koperty lub wyciąć trójkąty i uformować rogaliki.Sama preferuję koperty, na wycięte kwadratowe kawałki ciasta nałożyć po łyżce marmolady i poskładać jak koperty. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20- 30 min na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
ciasteczka są pyszniutkie, piekę takie same tylko troszkę mniejsze, cała rodzinka się nimi zajada.
OdpowiedzUsuń