sobota, 19 stycznia 2013

Ciabatta z szynką i dodatkami

Ciabatta bardzo dobrze znana w krajach europejskich i w Stanach Zjednoczonych, u nas dopiero zdobywa popularność. Wykorzystywałam ciabattę wcześniej w postaci grzanek do zupy krem. U mnie w domu po raz pierwszy występuje w takiej postaci i wszystkim bardzo posmakowała. Podaję proporcję na jedną osobę, a zrobiłam tyle porcji ile miałam ludzi do wykarmienia.
We Włoszech kanapka z szynką, serem, mięsem czy salami nazywana jest panino, a kilka kanapek to panini. Taka panino robiona jest najczęściej właśnie z ciabatty. 



Składniki:
1 ciabatta
3 plastry szynki
2 plastry pomidora
3 pieczarki
roszponka,
ketchup
sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku,
jogurt naturalny
sól, pieprz

Czosnek obrać i zetrzeć lub zmiksować i wymieszać z jogurtem, doprawi solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić na plastry, usmażyć na łyżce oleju, odsączyć na papierowym ręczniku. Ciabattę rozkroić na pół nie dokrawając do końca. Ułożyć na spodzie roszponkę, na nią ułożyć plastry szynki i pomidora, posypać pieczarkami. Kanapkę polać według uznania ketchupem oraz sosem czosnkowym. Zamknąć i można jeść. Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Avelinko wspaniała ciabatta.
    Prosta w sam raz na jutrzejsze śniadano :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie była na kolacje, ale na śniadanko również chętnie zjem :)

      Usuń
  2. Uwielbiam bułki ciabatta,kupuję je w Lidlu jeszcze ciepłe a nadziane z pewnością bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kupuję w Lidlu, bardzo lubię ich pieczywo.

      Usuń
  3. Ja lubię ciabattę w postaci bułki do domowego hamburgera. Wrzucam na chwilę przekrojoną na pół ciabattę do tostera albo na patelnię grillową, aby się podgrzała i wkładam do niej hamburgera z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kanapka niezwykle apetyczna!
    Szczerze mówiąc, to nie jest bardzo wygodna kanapka do konsumpcji bo zawartość z niej wypada.Już zupełnie nie umiem jeść hamburgerów, wszystko mi się rozlatuje.
    Natomiast sam 'skład' kanapki znakomity!
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się dobrze trzyma to nie wylatuje. A tu bułka nie jest przekrajana do końca, tylko z jednej strony się trzyma, więc mniejsze prawdopodobieństwo, że coś wyleci, ale i tak każdy dostał profilaktycznie talerzyk.
      Pozdrawiam :)

      Usuń