sobota, 12 stycznia 2013

Czekoladowe trufle

Na święta co roku robię różnego rodzaju ciasteczka i pralinki. Na minione święta zrobiłam między innymi czekoladowe trufle, które bardzo szybko znikają z talerza. Zaskakujący jest dzięki kakao ich słodko - gorzki  smak i jak bosko rozpływają się w ustach.



Składniki:
500 g gorzkiej czekolady
200 g masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu
4 żółtka
1/2 szklanki mleka
kakao do obtoczenia trufli

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko, rozpuszczoną w rumie kawę. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Żółtka oddzielić od białek i pojedynczo dodawać do masy czekoladowej stale mieszając. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę masło. Wszystko wymieszać i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku, aż masa stężeje. Przygotować miskę z zimną wodą z lodem oraz miseczkę kakaem. Maczając ręce w misce z zimną wodą i zimnymi rękami formować z zastygłej czekolady kulki, dzięki temu nie będą się lepić do rąk. Kuleczki obtaczać w kakao. Na koniec schłodzić w lodówce. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Lubię słodycze a musze wykorzystac Twój przepis, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, te trufelki znikły z świątecznej patery jako pierwsze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń