wtorek, 8 stycznia 2013

Hamburger - domowy fast food

Rodzina czasem ma ochotę na fast foody i muszę się dostosować do ich zachcianek. Tak pysznego hamburgera jak ten domowy nie jadłam nigdzie. Delikatne mięso w połączeniu z sosem i innymi dodatkami wspaniale smakuje. Piszę to i aż mi ślinka leci na wspomnienie moich hamburgerów.
Bardzo długo szukałam informacji jak zrobić dobrego hamburgera, przeczytałam bardzo dużo informacji i mogę teraz spokojnie napisać, że najważniejsze jest mięso. Żeby kotlet był smaczny nie robimy go jak kotleta mielonego z jajkiem i kajzerką czy bułką tartą, kolejna ważna rzecz to nie solimy, po trzecie długo nie wyrabiamy mięsa i odpowiedni czas smażymy - w zależności od grubości od 1,5 - 3 min z jednej strony. W ten sposób zrobiony kotlet jest bardzo smaczny, a bałam się, że będzie niedoprawiony bez soli, ale nie był. Jest bardzo delikatny, bałam się, że będzie się rozwalał bez jajka, nie było takiego problemu.



Składniki:
6 bułek hamburgerowych
500 g wołowego mięsa mielonego
1 cebula
pieprz, majeranek
6 plastrów pomidora
6/12 plastrów korniszona
6/12 plastrów szalotki
sałata lodowa
sos Heinz do hamburgerów

Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać i bardzo drobniutko posiekać. Mięso mielone połączyć z cebulą, pieprzem i majerankiem. Mięsa mielonego nie solić ani długo nie wyrabiać. Uformować 6 kotletów o średnicy trochę większej niż bułka. Rozgrzać patelnię grillową z kilkoma kroplami oleju. Smażyć hamburgery z jednej strony 3 min, obrócić na drugą stronę i nakłuć widelcem kotlety i przycisnąć łopatką, wówczas wypłynie nadmiar płynu ze środka i nie będzie nam ściekać po rękach. Z drugiej strony smażyć ok 2 min. 
Sałatę lodową pokroić na mniejsze kawałki. Bułki rozkroić na pół, nałożyć sałaty lodowej. Na to położyć kotlet, potem plaster pomidora, szalotki i korniszona, polać sosem do hamburgerów, przykryć drugą częścią bułki i można wcinać. Smacznego. 

9 komentarzy:

  1. ja bym tylko dała taką bulkę - kajzerkę, nie przepadam za tymi kupnymi, ale tak czy siak, nie ma to jak domowy fast food!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wolałabym własny wypiek, ale byłam za leniwa i wolałam kupić w Lidlu.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A ja zrobiła bym z pełnoziarnistą bułką lub hamburgerową upieczoną samodzielnie,te kupne są dla mnie za słodkie.ale Twoj burger wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś się zmobilizuję do własnego wypieku, jak na razie mam Lidl pod nosem.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. domowe mogę zawsze, wszędzie i o każdej porze! pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Unikam jedzenia na mieście, ale z domowego fast food nie zrezygnuję :D

    OdpowiedzUsuń