środa, 18 kwietnia 2012

Żeberka w piwie

Kupiłam niedawno rewelacyjne żeberka, z małą ilością kości, a duża ilością mięsa. Tym razem zdecydowałam się zrobić je w piwie. Powód był prosty: stała sobie w szafie puszka piwa i nie było co z nią zrobić, bo u nas rzadko ktoś pije piwo, a jak już jest, to wędruje do potraw.



Składniki:
1,2 kg żeberek
3 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 litra piwa
sól, pieprz, majeranek, kminek
ziele angielskie,
1 listek laurowy
2 goździki
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przyprawić kminkiem i majerankiem, oprószyć mąką. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć żeberka na złoty kolor. Przełożyć do garnka o grubym dnie, a tłuszcz zostawić na patelni. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki i usmażyć na oleju ze smażenia żeberek, dodać do mięsa. Czosnek przecisną przez praskę lub drobno posiekać. Do mięsa dodać ziele angielskie, listek laurowy i goździki oraz czosnek. Wlać piwo i gotować na wolnym ogniu  ok godziny. W czasie gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i surówką.

6 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem smaku żeberek ugotowanych z dodatkiem piwa. W takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie komponują się te żeberka z warzywną dekoracją :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Za moim Połówkiem ostatnio chodzą żeberka. Jak trafię jakieś w miare ładne na pewno coś z nich przygotuję. Twoja propozycja jest bardzo ciekawa;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam żeberka a nigdy nie udało mi się ich idealnie przyrządzić. Zapisuję ten przepis - może tym razem się uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze wykorzystane piwo, chociaz niejeden piwosz pewnie by sie obruszył :)))

    OdpowiedzUsuń