niedziela, 22 kwietnia 2012

Kokosowe brownie

Potrzebowałam czegoś czekoladowego do kawy dla mojej rodzinki, a równocześnie miałam do opchnięcia pół puszki mleczka kokosowego, które mi zostało z kokosowych muffinek. Przez przypadek trafiłam na White Plate Brownie kokosowe. Świetnie się złożyło upiekłam coś czekoladowego, a równocześnie wykorzystałam mleczko kokosowe. 
Rodzina miała czekoladowe ciasto, a ja pojechałam sobie na wycieczkę w góry. Zadzwonili mi, że ciasto smaczne i już się kończy, to zagroziłam, że ubije, utłukę i powieszę na suchej gałęzi nad rzeką jak mi kawałeczka nie zostawią do zdjęcia. Gdy przyjechałam, to czekał na mnie malutki kawałeczek ciasta na talerzyku. :)



Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
180 g masła
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleczka kokosowego
3 jajka

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić. Do czekoladowej masy wlać mleczko kokosowe oraz jajka i wymieszać. Połączyć cukier, mąkę i proszek do pieczenia i dodać do reszty. Wszystko wymieszać i przelać do wcześniej przygotowanej formy 23,5 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp 180 stopni C. Pamiętać, że po wyłączeniu w  środku ma być jeszcze płynne. Ostudzić w blaszce. Najlepiej smakuje następnego dnia. 

6 komentarzy:

  1. pychotka!!!


    Zapraszam do obserwowania mojego nowego kulinarnego bloga ;)
    Ja oczywiście obserwuje ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierze ze pyszne jak tak fajnie wyglada. Musze wyprobowac.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęło;)Dobrze, że zostawili Ci chociaż kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Awelinko ;-)
    Ja także muszę zrobić takie brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyzne te potrawy gratuluję pomysłow .Obiady Pizza Sushi

    OdpowiedzUsuń