sobota, 22 października 2011

Zupa krem z brokułów

Bardzo lubię brokuły i czasem gości u mnie zupa krem z ich udziałem. Do zupy dodaję marchewkę, która trochę psuje ten piękny zielony kolor, ale za to daje lepszy smak zupie. Patrząc teraz na zdjęcie od razu robię się głodna.
Po małej przerwie spowodowanej wyjazdem do Izraela wracam do prowadzenia bloga. U mnie tak często się będzie działo, bo często wyjeżdżam.


Składniki:
1 brokuł ok 500 g
1 marchewka
1-2 ziemniaki
2 kostki rosołowe
1 cebula
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
śmietana, grzanki, ser
Zagotować 1 litr wody i dodać kostki rosołowe lub podgrzać 1 litr bulionu. Brokuła podzielić na różyczki, a łodygę pokroić na małe kawałki. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło z paroma kroplami oleju i zeszklić czosnek i cebulę. Dodać brokuła, marchewkę i ziemniaki. Chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki zupy zmiksować. Powstałą zupę krem podawać w miseczkach z dodatkiem śmietany, grzanek i można posypać serem np parmezanem.

2 komentarze:

  1. muszę koniecznie spróbować bo wygląda obłędnie!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam zupy-kremy, a brokułowa po prostu "rządzi" :)

    OdpowiedzUsuń