czwartek, 27 października 2011

Papryka marynowana

Koniec lata i początek jesieni to dobry czas na przygotowanie przetworów. Co roku robię parę słoiczków marynowanej papryki, gdyż świetne nadaję się ona do sałatki z ryżem. O sałatce będzie kiedyś tam w przyszłości jak w końcu zrobię zdjęcie. Wracając jeszcze do marynowanej papryki, chciałabym zwrócić uwagę na czas gotowania czy raczej powinnam powiedzieć czas pasteryzacji słoików, warto nie gotować zbyt długo, aby później papryka nie była rozgotowana. Słoiczek papryki zawsze się przyda w kuchni.



Składniki:
2 kg papryki
1 cebula
Przyprawy na każdy słoik:
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki gorczycy
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 listek laurowy
Zalewa:
1 litr wody
200 ml octu
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
Paprykę dokładnie umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoiki umyć i wyparzyć. Nałożyć ciasno paprykę do słoiczków i dodać po parę piórek cebuli. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Przyprawy wrzucić do każdego słoiczka. Zagotować wodę z octem i dodać sól i cukier, wszystko wymieszać. Nalać lekko schłodzoną zalewę do słoiczków z papryką. Słoiki pasteryzować 15 minut.

1 komentarz: