wtorek, 4 października 2011

Placuszki z cukinii i czerwonej papryki

Doczekałam się w końcu cukinii z ogródka. Niestety w tym roku mam tylko trzy cukinie, bo resztę ślimaki zjadły, jak mnie nie było. Rodzina się śmieje, że tak to jest jak się tłucze po świecie. Ze dwa lata temu szukałam pomysłu na kolację i zrobiłam placuszki z cukinii z dodatkiem czerwonej papryki, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Teraz gdy tylko mam cukinię, to często je robię. 
Pewnego razu zapomniałam dodać jajka i próbowałam usmażyć, ale się nie dało obrócić, tylko się placuszki rozwalały. Początkowo się zdziwiłam, ale jak zobaczyłam, że jajka leżą na szafce, to już wiedziałam dlaczego mam papkę na patelni. Niestety cała porcja z patelni wylądowała w śmietniku, do reszty dodałam nieszczęsne jajka i pozostałe placuszki już wyszły dobre.



Składniki:
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łyżki oleju
2-3 jajka
6-8 łyżek mąki
3 łyżki mleka
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
Sos chili z Tao Tao
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, przełożyć na sitko i pozostawić do obcieknięcia. Cebulę obrać. Czerwoną paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W misce wymieszać cukinię z cebulą i papryką, dodać jajka, mąkę, mleko i olej, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Rozgrzać patelnię teflonową i łyżką kłaść na nią ciasto. Smażyć po kilka minut z obu stron do lekkiego do zrumienienia. Podawać z sosem chili.

2 komentarze:

  1. Zawsze zabieram się do zrobienia tych placuszków i zawsze mi nie po drodze. Muszę wreszcie zabrać się za nie bo minie sezon a ja ich nie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń