Bardzo lubię ogórki i co roku obok tradycyjnych kiszonych i korniszonów, robimy także inne. W tym roku padło na sałatkę szwedzką, której dawno nie robiłam, a bardzo mi smakuje. Zrobiłam dwie porcje i będę miała na zimę. Jednak nie wiem czy będzie na zimę, bo już parę słoiczków zostało zjedzonych.
Składniki:
2 kg ogórków
1 cebula
3 ząbki czosnku
Zalewa:
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
6 szklanek wody
Przyprawy na słoik:
2 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki gorczycy
Ogórki umyć i poszatkować na tarce na plasterki. Słoiki umyć, do każdego nałożyć ciasno ogórkowych plasterków. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek pokroić na plasterki, cebulę na piórka i po trochę nałożyć do każdego słoika. Do każdego słoiczka nasypać ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, dodać listek laurowy i gorczycę. Zagotować wodę dodać ocet, olej, cukier i sól. Wszystkie składniki zalewy dobrze wymieszać i nalać do słoiczków. Słoiczki zamknąć i pasteryzować 15 min.
Z tej porcji wychodzi mi 13 słoiczków.
do tej pory jadłam tylko taką sklepową. Ale chyba pokuszę się o własną, bo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńale produkcja:) sałatka rzeczywiście bardzo dobra i nie dziwię się, że zrobione są zapasy:)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam tą sałatkę :) Zazdroszczę zimowego zapasu :)
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl
very good!
OdpowiedzUsuńUwielbiam słatkę szwedzką..
OdpowiedzUsuńWiesz co Ewelinko? Ty zamknij oczy a ja cichutko.. na paluszkach.. cap za dwa słoiczki .. może się nie doliczysz ? ;-)
Bardzo lubię tak przyrządzone ogóreczki :) Nie dziwię się, że słoików ubywa!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamarynowałam 12 słoików (0,54 litrowe) i już myślę o marynowanej papryce:) dziękuję za przepis i smacznego!!!
OdpowiedzUsuńA te sloiczki Ewelino to jakiej są pojemności?
OdpowiedzUsuńJa robiłam w słoiczkach takich po dżemie, co widać na zdjęciu. Można w większych jak ktoś chce.
Usuń