wtorek, 5 lipca 2011

Waniliowe placuszki z poziomkami

Urlop mi się skończył i trzeba wrócić do zwykłych obowiązków, więc dłużej się nie lenię i robię kolejny wpis na blogu. Miło spędziłam tydzień w Bawarii oraz parę dni w Krakowie. Gdy po wszystkim wróciliśmy do domu okazało się, że nie ma co jeść, a dokładniej to nie ma chleba. Niestety dla mojej rodziny jak nie mam chleba, to nie ma co jeść. A że była to niedziele wieczorem to nie bardzo było gdzie lecieć za chlebem, a piec też mi się nie chciało. Wpadłam na pomysł upieczenia placuszków, żeby moja biedna rodzinka nie poszła głodna spać. Od dłuższego czasu stał mi w lodówce pojemnik z serem ricotta i szukałam pomysłu co z nim zrobić. Dodatkowo przyniosłam sporo poziomek z ogródka i tak jakoś wyszły pyszne waniliowe placuszki lub jak kto woli - pancakes - polane syropem klonowym ze świeżymi poziomkami. Owoce można dać różne, u mnie jak widać na zdjęciu były białe i czerwone poziomki. Lubię przygotowywać takie potrawy, które przy małym wkładzie pracy szybko uzyskuję gotowe jedzenie.


Składniki:
250 g ricotty
125 ml mleka
2 duże jajka
2 łyżki cukru waniliowego
100 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
1 szklanka poziomek
syrop klonowy
Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać ricottę, mleko, żółtka, ekstrakt waniliowy i olej. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Składniki wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Placuszki smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej na złoty kolor. Podawać polane syropem klonowym wraz ze świeżymi poziomkami lub innymi owocami. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Jakie cudne placuszki.. a z takimi poziomkami.. ach aż się rozmarzyłam.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam poziomki, więc te placuszki urzekły mnie od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poziomki się do mnie uśmiechają! :)

    OdpowiedzUsuń