Bardzo lubię faszerowane warzywa, więc od czasu do czasu pojawiają się u mnie na stole. Tym razem zrobiłam pieczarki, faszerowane mozzarellą, czerwoną papryką i parówkami. Wybrałam pieczarki z prostej przyczyny, w markecie były wspaniałe gigantyczne pieczarki, które się do mnie uśmiechały, dawno nie widziałam tak dużych okazów. Czasem robię podobne danie zastępując parówki mięsem mielonym.
Składniki:
12 dużych pieczarek
2 parówki
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
150 g tartego sera mozzarella
olej
1 kostka rosołowa
sos sojowy, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, koperek
Pieczarki umyć, oczyścić i delikatnie wyłamać nóżkę, a kapelusze odłożyć. Kapelusze można skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Pieczarkowe nóżki, cebulę, paprykę i parówki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone pieczarki, do odparowania wody. Cebulę zeszklić, a na koniec podsmażyć paprykę, aby trochę zmiękłą. W miseczce wymieszać paprykę, parówki, pieczarki, cebulę oraz mozzarellę. Farsz doprawić do smaku łyżką sosu sojowego, majerankiem, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni z grubym dnem i przykrywką zagotować pół litra wody z kostką rosołową. Włożyć pieczarkowe kapelusze na 5 min. W tym czasie kapelusze lekko się skurczą, wyciągnąć z wody i nałożyć farsz. Grzyby faszerowane gotować pod przykryciem ok 30 min, a potem jeszcze 5 min bez przykrycia. Podawać posypane posiekanym koperkiem.
Od rana szukam w necie inspiracji na impreze...właśnie znalazłam:))
OdpowiedzUsuńNie widziałam u nas nigdy takich dużych pieczarek, a szkoda, bo chętnie bym je sobie ponadziewała. Parówki też lubię, gdy są dobrej jakości, więc generalnie pomysł mi się podoba.
OdpowiedzUsuńFajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
uwielbiam takie nadziewanki!
OdpowiedzUsuńa pieczarki to już w szczególności ;]
Takie pieczarki to bym zjadła z ogromną chęcią :)
OdpowiedzUsuńfajowo wyglądaja:)
OdpowiedzUsuńZrobiłem Twoje pieczarki dzisiaj na obiad, zapraszam do skosztowania http://mezczyzna-gotuje.blog.pl
OdpowiedzUsuń