wtorek, 12 lipca 2011

Biszkopt orzechowy z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Biszkopt powstał z potrzeby chwili. Była to inwencja twórcza oparta o parę przepisów z książki kucharskiej na torty orzechowe. Biszkopt wyszedł smaczny, najbardziej się bałam o niego, bo nie mając proporcji i tworząc na oko różnie może być.
Teraz mam dużo orzechów - cały worek do zagospodarowania i będę stale coś orzechowego tworzyła, aby je wykorzystać, gdyż nowe już rosną. Mam na ogrodzie jedno drzewo - orzecha i w ubiegłym roku prawie nie było orzechów - zbiór to jedna malutka miseczka i tak oszczędnie wykorzystywaliśmy orzechy z przed dwóch lat. Za to w tym roku jest orzeszków na drzewie strasznie dużo i nie wiem co z nimi będę robić. Na razie robi się już nalewka, ale o tym to później napiszę w osobnym temacie.

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mielonych orzechów
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
6 łyżek rumu
1 puszka brzoskwiń
120 g orzechów włoskich
2 łyżki dżemu
1/2 litra śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
10 g czekolady
orzechy do ozdoby
Dzień wcześniej przed wykonaniem ciasta posiekać 120 g orzechów włoskich na drobne kawałki ale nie mielić. Orzechy zalać rumem i odstawić na całą noc. Na biszkopt ubić białka na sztywno. Gdy będą ubite stopniowo dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ciągle ubijać. Przesiać mąki, połączone z proszkiem oraz mielonymi orzechami i delikatnie wymieszać z masą najlepiej ręcznie. Wyłożyć do foremki 25x40 i piec w piekarniku rozgrzanym do temp.170-180 stopni C przez 30-40 minut. Biszkopt ostudzić. Biszkopt posmarować dżemem ( u mnie dżem morelowy). Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na drobne plastry i poukładać na biszkopcie. Na brzoskwinie wysypać namoczone w rumie orzechy. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietanę delikatnie rozsmarować na cieście i posypać startą czekoladą. Można przyozdobić kawałkami orzechów. Przed podaniem schłodzić przez parę godzin. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Moja Mama robi podobny przy 3bcie, pomiędzy biszkoptem a bitą śmietaną jest jeszcze warstwa herbatników i kremu krówkowego ;-) Pozdrawiam i dziękuje za częste odwiedziny na blogu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kubełek Smakowy - szkoda, że nie przyszło mi to do głowy, zarówno herbatniki jak i krem krówkowy mam.
    Dziękuje wszystkim za miłe komentarze.:)

    OdpowiedzUsuń