czwartek, 7 lipca 2011

Surówka z kalarepy

Co roku sadzimy w ogródku kilkanaście kalarep, kilka z nich zawsze trafia do zupy, parę się zjadło na surowo, a reszta zasilała zawsze kompost. W tym roku sąsiadka podrzuciłam nam pomysł na surówkę z kalarepy i od razu go wykorzystaliśmy. Często ostatnio ta surówka gości na naszym stole. Podawana do kolacji świetnie pasuje do kanapek jak i do grzanej kiełbasy. Można ją też wykorzystać do obiadu.


Składniki:
3 kalarepy
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz,

Kalarepę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Koperek umyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem, można też dodać trochę śmietany. Kalarepę połączyć z pozostałymi składnikami i można podawać udekorowane gałązką koperku. Smacznego.

4 komentarze:

  1. kalarepa jest super. Zawsze uważałam, że to niedoceniane warzywko. Ilekroć proszę babcie, żeby posadziła parę w ogródku stawia na dynię..:/
    surówka super, orzeźwiająca i rzeczywiście uniwersalna do wszystkich dań :)
    Ps. Jeśli nie masz co zrobić z kalarepą polecam faszerowaną - jadłam u znajomej i była wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. popieram shy - kalarepa rulezz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo .. świetny pomysł!!! Muszę koniecznie wypróbować :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna! Zrobiłam do obiadu - bardzo mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń