czwartek, 28 kwietnia 2011

Sałatka jajeczno - pieczarkowa

Tym razem podaję przepis na sałatkę z jajek i pieczarek. Pomysł na nią zaczerpnęłam dawno temu z przepisu na opakowaniu serków Hochland. Moja dzisiejsza sałatka figurowała tam jako farsz do serowych roladek. Jako, że bardzo lubię grzyby to wówczas postanowiłam zrobić roladki. Po zrobieniu i skosztowaniu farszu doszłam do wniosku, że smakuję on bardzo dobrze i nie trzeba się dalej bawić. Od tego czasu robię go jako sałatkę i podaję z dodatkiem kanapek z serem lub szynką.


Składniki:
6 jajek
1 słoik marynowanych pieczarek
50 ml jogurtu naturalnego
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz, curry

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić na drobno. Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy czyli sól, pieprz i curry. Wszystkie składniki sałatki połączyć i wymieszać z jogurtem i przyprawami.
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. wiosenna i smaczna- świetna na śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój maż dałby wiele za michę takiej sałatki. Ja też w sumie lubię takie połączenia. Pozdrawiam http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, pyszna ta sałatka musi byc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robię podobną i zamiast pieczarek dodaje groszek (:

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie proste i szybkie sałatki! świetnie pasowałaby na grilla, no i plusem tego jest fakt, że nie posiada wszechobecnego w polskim pojęciu sałatki majonezu :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń