wtorek, 12 kwietnia 2011

Babka czekoladowa

Na dzień czekolady czyli najsłodszy dzień w roku mam dziś dla Was babkę czekoladową. Powstała z konieczności zrobienia czegoś czekoladowego, dla gości lubiących wszystko co z czekolady.
Przy okazji parę zdjęć z mojego ogródka wiosennych kwiatów.


Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
200 g margaryny
100 g czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 polewa czekoladowa Dr Oetker
Margarynę oraz czekoladę rozpuścić i schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać na przemian przesianą mąkę z proszkiem i kakao oraz margarynę i czekoladę, wszystkie składniki wymieszać. Ciasto delikatnie połączyć z pianą. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec w temp 200 st C przez ok 40-45 min. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu. Upieczoną i ostudzoną babkę polać rozpuszczona polewą i można przyozdobić płatkami migdałów lub czymkolwiek chcecie.

3 komentarze:

  1. piękne kwiaty masz w ogródku- prawdziwa wiosna u Ciebie. a babeczka iście smakowita;)

    OdpowiedzUsuń
  2. baba czekoladowa to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie babki :)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń