sobota, 23 kwietnia 2011

Muffinki z Lemon curd

Zbliżają się święta i potrzeba zwolnienia odrobiny miejsca w lodówce spowodowała upieczenie muffinków z Lemon curd. Baza jak zwykle ta sama, za to dodatek kremu cytrynowego do ciasta spowodowało, że stało się ono wyjątkowo wilgotne i bardzo smaczne. Przepis został stworzony z potrzeby chwili, a na stałe zagości w moim menu. Znikały tak szybko, że tylko jedna muffinka została mi do zdjęcia.
Polecam wszystkim kto lubi cytrynowy smak.


Składniki:
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki Lemon curd
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Załączyć piekarnik. Suche składniki muffinek czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wsypać do garnka. Mokre składniki czyli mleko, olej, jajko ekstrakt wanilii i kopiate łyżki Lemon curd wlać do dzbanka wymieszać i połączyć z suchymi składnikami. Wszystko razem wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotki i za pomocą gałkownicy do lodów nałożyć ciasto do foremek do wysokości 3/4. Piec 20 min w temp 200 stopni C. Smacznego.

3 komentarze:

  1. fajne słodkie babeczki.
    pięknych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowy smak jak najbardziej, a muffinki - zawsze! :) Podkradam przepis! :)

    Wspanialych Swiat!

    OdpowiedzUsuń