Nie raz spotkałam się już na blogach z przepisami na krem cytrynowy zwany Lemon curd. W końcu nie wytrzymałam i przeszukałam parę angielskich stron i zrobiłam zgodnie z ich wytycznymi. Krem cytrynowy doskonale nadaje się do ciast i deserów oraz śniadań. Jest pyszny jako dżem z kromeczką razowego chlebka lub bułeczką.
Składniki:
3 duże cytryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
100 g masła
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotować wyparzony słoik o pojemności około pół litra. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka wrzucić jajka i je rozbełtać. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, masło pokrojone w kostkę oraz mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Postawić garnek na średnim ogniu i podgrzewać stale mieszając drewnianą łyżką przez ok. 7-9 minut, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez jedną minutę, zdjąć z ognia. Dobrze jest Lemon curd przetrzeć przez sito, będzie bardziej kremowe. Przełożyć do przygotowanego wcześniej słoika, pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce przez 2 – 4 tygodni.
Też się muszę kiedyś na niego pokusić ;)
OdpowiedzUsuńjaki ma optymistyczny i piękny kolor;)
OdpowiedzUsuńale piekny sloneczny kolorek:)
OdpowiedzUsuńja tez tak sie do niego przymierzam od jakiegos juz czas. Pozdrawiam:)