niedziela, 10 kwietnia 2011

Lemon curd

Nie raz spotkałam się już na blogach z przepisami na krem cytrynowy zwany Lemon curd. W końcu nie wytrzymałam i przeszukałam parę angielskich stron i zrobiłam zgodnie z ich wytycznymi. Krem cytrynowy doskonale nadaje się do ciast i deserów oraz śniadań. Jest pyszny jako dżem z kromeczką razowego chlebka lub bułeczką.

Składniki:
3 duże cytryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
100 g masła
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotować wyparzony słoik o pojemności około pół litra. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka wrzucić jajka i je rozbełtać. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, masło pokrojone w kostkę oraz mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Postawić garnek na średnim ogniu i podgrzewać stale mieszając drewnianą łyżką przez ok. 7-9 minut, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez jedną minutę, zdjąć z ognia. Dobrze jest Lemon curd przetrzeć przez sito, będzie bardziej kremowe. Przełożyć do przygotowanego wcześniej słoika, pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce przez 2 – 4 tygodni.

3 komentarze:

  1. Też się muszę kiedyś na niego pokusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki ma optymistyczny i piękny kolor;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piekny sloneczny kolorek:)
    ja tez tak sie do niego przymierzam od jakiegos juz czas. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń